Skolens geografi

Hærens Sergentskole, som også har haft andre navne siden dens oprettelse i 1910 (Fodfolkets Underofficersskoler, Fodfolkets Sergent- og Oversergentskole, Infanteriets Befalingsmandsskole, Sergentskolen i Sønderborg), har ligget på flere garnisoner gennem tiden, flere gange endda samtidigt.

Aarhus:

Fodfolkets Underofficersskoler blev første gang oprettet med to afdelinger i henholdsvis Aarhus og på Kronborg i 1910, før den tid foregik infanteriets underofficersuddannelser decentralt ved de enkelte regimenter.

På skolen gik elever fra de regimenter der lå vest for Storebælt.

I 1922 blev afdelingerne i Aarhus og Kronborg lagt sammen til en skole under navnet Fodfolkets Sergentskole og placeret i Aarhus, siden blev skolen forlagt til Sønderborg i 1926.

Skolen lå på fodfolkets kaserne i Høegh-Guldbergsgade, fra 1910 til 1926. Kasernen er siden blevet revet ned i 1980erne

Høegh-Guldberggades kaserne Aarhus

Billedet er taget før 1910


Kronborg:

På Kronborg blev der allerede i 1887 oprettet Fodfolkets Secondlieutenantskole, og i 1910 blev den østdanske afdeling af Fodfolkets Underofficersskoler oprettet samme sted for de regimenter der lå øst for Storebælt.

I perioden fra 1910 til 1966 blev der oprettet og lukket for sergentuddannelser på Kronborg i forskellige perioder, i forbindelse med skiftende hærordninger og afledte strukturændringer i personelgrupper og grader. Underofficersskolerne tog sig af både korporals- og sergentuddannelse, hvor gennemførelsen af den første var en forudsætning for at blive optaget på den anden indtil 1951. Fra 1951 og frem blev det muligt at indtræde direkte på sergentuddannelsen efter rekruttiden.

Skolen på Kronborg blev i 1966 lagt sammen med skolen i Sønderborg og samlet i det sønderjyske under navnet Infanteriets Befalingsmandsskole.

Kronborg slot, set fra skolens appelplads

Sønderborg:

Her har skolen ligget i den længste periode, 88 år (1926 – 2014). Det er også herfra vi har det meste af den dokumentation du kan finde her på hjemmesiden. Skolen har sameksisteret her med diverse bataljoner fra Hæren frem til starten af 1950erne.

Mens skolen har ligget i Sønderborg, har den også i perioder været delt mellem forskellige andre garnisoner . Frem til 1966 blev dele af uddannelserne gennemført på Kronborg .

I 1942 blev skolen forlagt til Næstved, grundet pres fra den tyske besættelsesmagt, der ønskede alle danske militære enheder væk fra Jylland, men returnerede til Sønderborg i efteråret 1945, hvor bandt andet et kornethold startede uddannelsen (Reglementssamlingen fra dengang kan ses på siden “diverse dokumenter om/fra skolen”). Afskeden med skolen i november 1942 var en sag der berørte det meste af lokalsamfundet, hvor op mod 10.000 mennesker deltog i afskedsparaden og splitflaget blev nedhalet. At der kom så mange kan i vore dage virke underligt, men man skal huske på at det bare var 22 år siden danske enheder kom tilbage til Sønderjylland, og de lokale indbyggere havde erindringerne fra den tyske tid og 1. verdenskrig lige under huden.

4 april 2014 Afskedsparade Sønderborg kaserne

I 2014 var det dog endegyldigt slut. 4. april blev skolens flag nedhalet for sidste gang, i Sønderborg, og skolen blev forlagt til Varde, som et resultat af forsvarsforliget 2013.

4 april 2014 flaget nedhales for sidste gang på Sønderborg kaserne

Nedenfor har vi etableret nogle genveje til undersider om forskellige emner vedrørende Sønderborg og skolen


Næstved:

Fodfolkets Sergent- og Oversergentskole blev forlagt til Næstved 12. november 1942, som følge af tyske krav om flytning af alle danske militære styrker væk fra Jylland.

Uddannelsen til sergent og oversergent fortsatte i Næstved indtil 29. august 1943, hvor tyskerne indførte militær undtagelsestilstand i Danmark, herunder overtagelse af danske militære installationer og garnisoner, med opløsning af det danske forsvar frem til befrielsen i 1945.

Det kom til kampe flere steder i landet, herunder ved Gardehusar kasernen i Næstved, hvor Fodfolkets Sergent- og Oversergentskole, under kommando af kaptajn K T Gebecke, indgik i dele af forsvaret, styret af garnisonskommandanten som tillige var chef for Gardehusarregimentet.

Angrebet på kasernen varede knap en time med anvendelse af bl.a. morterer, panserværnskanoner og lette infanteristormkanoner efterfulgt af storm på kasernen, inden garnisonen måtte overgive sig.

Efter krigen returnerede skolen til Sønderborg.


Odense:

Sergentskolen på Fyn oprettedes 1990 på baggrund af forsvarsforliget af 1989, som indebar Sergentskolen skulle flyttes fra Sønderborg til Odense.

I 1990 blev oversergentuddannelsen (VUT I) og kadetaspirantuddannelsen flyttet til Odense, efterfulgt af seniorsergentuddannelsen (VUT II) og grundkursus for reserveofficerer i 1991, de øvrige uddannelser blev indledningsvis i Sønderborg.

I 1995 ændrede et nyt forsvarsforlig på situationen og det blev besluttet at lukke Sergentskolen på Fyn og samle alle uddannelser igen i Sønderborg.

I 1998 blev de sidste uddannelser, seniorsergentuddannelsen og kadetaspirantuddannelsen, flyttet tilbage til Sønderborg, hvor skolen i mellemtiden havde skiftet navn til Hærens Sergentskole.


Søgård:

Søgård lejren, og tilhørende øvelsesterræn, var et vigtigt aktiv for skolen mens den lå i Sønderborg, særligt de sidste årtier blev terrænet anvendt, da uddannelserne også fik tilgang af tungere materiel, blandt andet pansret Mandskabsvogn 113. Derudover var der skydebane og håndgranatbane, som backup når presset blev for stort på faciliteterne i Sønderborg. Lejren måtte dog også lægge plads til en afdeling af sergentskolen da grundkursus for reserveofficerer blev flyttet til Søgårdlejren fra 1988 til 1991 grundet pladsproblemer på Sønderborg kaserne.

Søgårdlejren

Varde:

Med forsvarsforliget af 2012 blev det besluttet at lukke et antal kaserner, herunder den i Sønderborg. Det betød at Hærens Sergentskole skulle forlægges til ny lokalitet som blev Varde.

Skolen gennemførte, i samarbejde med Danske Artilleriregiment som var på garnisonen indtil 2014, forberedelser til overflytningen i 2013 og maj 2014 startede skolen sit virke fra Varde kaserne.

Skolen uddanner korporaler, sergenter, løjtnanter samt videreuddanner sergentgruppen til oversergent og seniorsergent.

Skolens fane ankommer til Varde kaserne

Slagelse: Sommeren 2021 oplever skolen igen at skulle udflytte en del af sin uddannelse. De officersforberedende uddannelser (reserveofficerer og officersaspiranter) skal fremover gennemføres i Slagelse. De forbliver stadig HSGS uddannelser, men skolen skal nu have organiseret en ledelse, der spænder på tværs af Danmark.