Skolens historie

Infanteriets Sergentskole blev oprettet 15. august 1910 (1) under navnet “Fodfolkets Underofficersskoler”.

Flertalsendelsen referer til at der blev oprettet en skole i Aarhus , for elever fra 6-10 regiment, og en på Kronborg for elever fra Livgarden og 1-5 regiment (2).

Skolen har været placeret på flere lokaliteter, og ofte også samtidigt, men den længste periode skolen har været på et sted er Sønderborg i 88 år (1926 – 2014). Dette betyder skolen har historie fra mange forskellige garnisoner, herunder Kronborg da denne del af skolen først blev lukket og sammenlagt med Sønderborg i 1966 (3).

Skolens mærke består af to geværer, krydslagt, hvorpå en fodfolksspade er lagt. Alt ligger på en laurbærkrans og øverst en kongekrone.
Fodfolksspaden er fra omkring 1870, hvor man ved fodfolket indførte spaden som enkeltmandsudrustning, dog kun til omkring hver tredje mand (M/1870). Det siges at det var den danske officer Mads Johan Buch Linnemann, der opfandt den lille korte spade med det korte skaft, i og omkring krigene i 1864. Spaden blev senere patenteret og anvendes, i forskellige udgaver, nu stort set i alle hære som feltspade.

Spaden og geværerne refererer til fodfolkets våbenmærke og symboliserer fodfolkets vigtigste aktiviteter.

Mærket har tidligere tilhørt Generalinspektøren for fodfolket, men overgik til skoler fra 1964. Hærens Sergentskole i Sønderborg anvendte mærket fra d. 22. september 1977.

​Grundet slid på skolens tidligere fane fra 1988, ønskede Hærens Sergentskole tildeling af en ny fane. Den gamle fane var skænket af Danmarkssamfundet, Sydbank, Bikuben samt personel og elever på sergentskolen. Fanen fra 1988 blev indviet i forbindelse med HKH prins Joachims udnævnelse til sergent og blev overværet af Hendes Majestæt Dronningen og Prinsgemalen.

Den nye skolefane blev bevilliget af Forsvarskommandoen d. 30. november 2011.

Hærens Sergentskoles ny fane blev, på vegne af forsvarschefen, overdraget af chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor A. Rokos, ved en ceremoni på Hærens Sergentskole i Sønderborg. Fanen blev modtaget af daværende chef for Hærens Sergentskole oberstløjtnant Viggo Ravn.

Fanen befinder sig nu på chefen for Hærens Sergentskoles kontor på Varde Kaserne.

Ved skolens stab findes endvidere to tidligere anvendte faner, en fra reserveofficersforeningen og en “elevforeningsfane”

Reserveofficersforeningen i Danmark (ROID) skænkede i 1985 skolen en fane. Fanen blev indviet 7. september 1985 af Prins Ingolf. De tre søm blev slået i af prinsen, OL-R la Cour fra ROID og skolechefen.

Vedr. elevforeningsfanen står følgende anført i de gamle papirer:
”Er skænket til Sergentskolens elevforening af Dansksindede Sønderjyske krigsdeltagere 1914-18 den 27 oktober 1941. Da sergentskolen ikke officielt kunne få tildelt en fane, fandt man på at man kunne skænke eleverne en fane, som skolen kunne bære igennem byen i besættelsestiden. Hele dette spil havde naturligvis brod mod tyskerne”.
Standeren til elevforeningsfanen har tilhørt Korps Aagesens Skytteforening, Østerbro, København.

 

Nogle af de mere kuriøse artefakter, skolen har samlet op i tidens løb, er eksempelvis skolens motto “For ret at byde, lær først at lyde” som egentlig var mottoet for den i 1887 oprettede fælles Sekondløjtnantskole for infanteriet, lokaliseret på Kronborg, og det kan muligvis udledes mottoet fandt vej til sergentskolen gennem afdelingen på Kronborg.

Vi bliver nok aldrig færdig med at udvikle hjemmesiden, for nye vinkler og materialer dukker altid op, men kig forbi med jævne mellemrum og se om ikke nyt interessant er lagt til siden sidst. 

 
 
  1. OL S. C. Volden, 2008, Hærens mærkedage
  2. KN H. Boeck m.fl. (red.), 1935, Danmarks Hær bind II
  3. HRK skr. 0.244.14/5446 af 8/5 1965 og HRK skr. 0.610/14459 af 9/12 1965